Het lijkt op een hommel, maar is het niet. Bijvliegen doen alsof ze bij zijn. Hebben dezelfde kleuren, lijken zich soms ook zo te gedragen. Waarom? Omdat het voordeel oplevert. De meeste vogels denken er niet aan om een hommel op te eten. Dus als je op een hommel lijkt dan word je niet opgegeten. Altijd handig om gevaarlijk te lijken.
Namaakhommel nummer 1: hommelbijvlieg
Dit is een hommelbijvlieg (Eristalis intricaria). Met een wit kontje en oranje borststuk lijkt het op een boomhommel
Namaakhommel nummer 2: hommelzweefvlieg
Eentje die geheel oranje is. Waarschijnlijk een hommelzweefvlieg (Volucella bombylans). Er zijn nog meer kleurvariaties. Zo is er een die op een steenhommel lijkt en een die zijn best doet om op een akkerhommel te lijken.
Ontmasker de namaakhommel
De bijvliegen en hommelzweefvliegen doen echt hun best om op een bij of hommel te lijken. Toch kun je vrij makkelijk zien of het een vlieg is.
Ogen vergelijken
Vergelijk de ogen van de vlieg eens met die van een hommel. De ogen van de vlieg raken elkaar bijna, de ogen vullen bijna de gehele kop. Bij de hommel zit er ruimte tussen, en zijn de ogen naar beneden geplaatst.
Antennes vergelijken
Zie hoe de antennes verschillen. Bij de hommelzweefvlieg 2 korte antennes (als omgekeerde frietvorkjes vertelde een IVN-gids mij ooit). Bij een hommel zijn het lange antennes.
Vleugels vergelijken
Ook de vleugels zijn anders. Er zijn er maar 2, in plaats van de 4 die een hommel heeft. Alleen zie je dat niet zo makkelijk in het veld.
Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.