Het herkennen van hommels begint met het kijken naar het hommelkontje.
Welke kleur heeft het kontje van de hommel? Is het wit, oranje of geel?
Kijk vervolgens op de homepage van welkehommelisdit.nl en bekijk de hommels. Door met je muis over de afbeelding te gaan zie je waar je op moet letten (het determinatiekenmerk). Dat kan de kleur van het borststuk zijn. Of er bijvoorbeeld 1 of 2 strepen op het borststuk zijn.
Het handigst is om eerst de basis te leren. Neem de eerste rij van de 3 hommels van de witte en oranje familie bijvoorbeeld op de homepage van welkehommelisdit.nl. Deze hommels zijn het makkelijk te onderscheiden van elkaar.
Heb je deze hommels onder de knie, begin dan aan de minder vaak voorkomende of wat moeilijker te herkennen hommels. Dat is de tweede rij op homepage (nummers 4, 5 en 6) van de witte en oranje hommelkontjesfamilie.
Hoe werkt de website welkehommelisdit.nl?
- Op de homepage zie je alle hommels gegroepeerd per kleur van het kontje.
- Als je over de afbeelding van de hommel heen muist, zie je het determinatiekenmerk. Dat werkt helaas wat minder op de ipad, maar je kunt er wel op klikken om het effect te zien.
- Klik op de blauwe button en je krijgt een venstertje met extra informatie.
- Onderaan de pagina staat onder het kopje Meer weten een link naar (jawel) meer pagina’s over hommels .
- De bedoeling is dat deze website groeit. Dus kom vooral terug of laat je mailadres achter in het contactpagina.
Verantwoording
Mijn eigen zoektocht en fotocollectie is de basis voor deze website.
Dat betekent dat ik soms geen foto’s heb van hommels die ik zelf nog niet gezien heb of nog moet ontdekken. Dat betekent dus ook dat zeer zeldhome hommels er niet op staan.
Ik streef niet naar volledigheid. Wel deel ik graag mijn ‘kontjes-methode’ voor het herkennen van hommels. Het is geen perfecte methode, wel een mooi startpunt voor een beginner. Mijn doel is om een gefocuste blik aan te leren.
Ik heb veel gehad aan de volgende bronnen:
- Steven Falk, Veldgids bijen voor Nederland en Belgie, een Nederlandse bewerking van zijn Field guide to the bees of Great Britian and Ireland.
- Basisgids Hommels, 2018 van Eis Kenniscentrum Insecten in Leiden. Voor maar 5 euro te bestellen of gratis te downloaden. Je kunt ook een zoekkaart downloaden. Daarop staan veelvorkomende en zeldzame hommels door elkaar. Dus je moet even puzzelen.
- Bumblebees. An introduction, een uitgave van de Bumblebee Conservation Trust. Niet duur (10 pond) veel plezier. Met uitstekende toelichting en tekeningen. Online te bestellen bij de Bumblee Conservation Trust.
- Ted Benton, Bumblebees, uit 2006. Tweedehands gekocht. Dik boek met veel informatie over leefwijze van hommels en koekoekhommels.
- F.W.L. Sladen, The humble bee: its life history and how to domesticate it, 1912. Het is online te vinden.
- Dave Goulson, A sting in the Tale, 2013. Hommelonderzoeker en auteur van zeer leesbare boeken over hommels.