Hommels met een wit kontje en 2 witte strepen – welke hommel is dit

Vroeg in het voorjaar is de vroegbloeiende wilg een magneet voor de hommelkoninginnen.
Ze hebben overwinterd in een holletje in de grond en moeten nu zo snel mogelijk op krachten komen.

Maar welk wit kontje zit er op die wilg? Ik zie een hommel met een wit kontje en 2 gele strepen op het borststuk. Op de foto hieronder zie je wat het borststuk is. De gele streep op het achterlijf blijft bij de herkenning buiten beschouwing.

Met 2 gele strepen op het borststuk kunnen het 2 soorten hommels zijn in dit jaargetijde. De hommels die we nu zien zijn koninginnen. We hebben de keuze uit een tuinhommel of een veenhommel. Een tuinhommel koningin is echt een flinke bij, de veenhommel-koningin is daarbij een middenformaatje.

Een tuinhommel heeft een lange tong en een lange kop. Een veenhommel heeft een korte kop en een korte tong. Maar wat is kort en wat is lang? Ik doe een poging het te laten zien. In de hoop dat ik het niet moeilijker maak dan het is.

Eerst een soortgelijk plaatje als boven maar dan met een tuinhommel (klik op de afbeelding om een grotere versie te zien). Zoals je ziet allebei 2 gele strepen op het borststuk. Maar die tong! Wat een verschil met het bescheiden tongetje van de veenhommel.

En dan de kop. Hieronder de kop van een tuinhommel (links) en de kop van een veenhommel (rechts). Die van de tuinhommel geeft een uitgerekt gevoel, die van de veenhommel niet. Je kunt ook nog eens de tongen vergelijken.

De kleur van de strepen worden ook wel als verschil genoemd, maar dat kan soms lastig zijn bij verkleurde exemplaren. Waarbij de veenhommel meer lichtgele strepen en de tuinhommel meer donkergele strepen.