Meer over hommels

Meer over hommels (de korte versie)

  • Hommels zijn bijen. Dik uitgevallen bijen. Hele harige bijen.
    Zo harig dat ze goed geïsoleerd zijn en bij koude temperaturen kunnen vliegen.
    Er komt zelfs een hommel voor in het Noordpool-gebied (Bombus polaris).
  • Hommels leven in een volk. Net als honingbijen. Ze hebben ook een koningin en een volk van werksters. De hommelkolonie is wel rommeliger dan bij een honingbijenvolk. De hommelkolonie wordt een staat genoemd.
  • Hommels leven maar kort. Tussen de 2 en 6 maanden. Alleen de nieuwe koningin leeft langer. Zij gaat aan het eind van het seizoen op zoek naar een overwinteringsplek, bijvoorbeeld in een oud muizennest.
  • In de lente komt de koningin die overwintert heeft boven de grond en gaat ze op zoek naar een plek om een kolonie te stichten.

Fascinatie voor hommels

Denise met een hommelMijn fascinatie voor hommels begint op een dag dat ik van plan ben om de smeerwortel in mijn tuin te verwijderen. Echte tuinierders hebben me gezegd dat dat een plant is die je niet in de tuin wilt hebben. Het woekert en en je krijgt het noooit meer weg.
Dus op een mooie dag sta ik met de spade in de aanslag om de smeerwortel te ontaarden.

En dan opeens zie en hoor ik van alles. Het is een gezoem van jawelste. De langzaam zoemende koningin die alle tijd neemt om wat nectar te drinken wordt afgewisseld door gehaaste werksters die stuifmeel verzamelen en met hoge zoemtonen even in de bloem van de smeerwortel verdwijnen. Er hangt ook nog een moshommel te chillen. De spade ben ik al snel vergeten, met mijn fototoestel probeer ik ze vast te leggen. Dat lukt niet echt, maar een hobby is geboren. De smeerwortel groeit en bloeit nog steeds (ja op verschillende plekken nu).

Kontjes-methode

Mijn volgende stap was om om de hommels op naam te brengen met de beschikbare literatuur. Ik raakte echter steeds meer de weg kwijt. Zoveel informatie en ook zoveel mensen die volledig willen zijn en de zeer zeldzame en verdwenen soorten plaatsen naast de algemeen voorkomende.
Zou dat niet anders kunnen dacht ik? En zo is deze website geboren.

De eerste foto’s die ik maakte van hommels lukte niet al te best. Dus ik zag veel van deze foto’s.

hommelkontje vliegt buiten beeld
zoek de hommel

De hommelkontjes bijna buiten beeld inspireerde me blijkbaar. Het duurde even voordat ik door had dat ik daar het beste op kon letten. Deze kontjes-methode wil ik graag delen. Het is voor mij de manier gebleken om de hommels eenvoudig op naam te brengen. Mogelijk helpt het anderen om makkelijker hommels te herkennen.

De hommelkontjes-methode is heel makkelijk. Je kijkt eerst naar de kleur van het kontje (wit, oranje of geel).  Stap 2 is kijken naar de kleur van het borststuk. Al snel vind je dan de juiste hommel.

Er zijn zo’n 17 hommels die je tegen kunt komen in Nederland. Op deze site vind je er 12, ingedeeld in witte kontjes, oranje kontjes en gele kontjes. De foto’s zijn in de loop der tijd gelukkig wel beter geworden en er staat meer op dan alleen een kontje.

Alle foto’s op deze website zijn van mijzelf.  Dat betekent ook dat ik niet van alle hommels een foto heb. Wel van alle algemene hommels (de moshommel schaar ik daar ook onder, want die komt op Texel waar ik woon veel voor).

Terwijl ik verder leer en fotografeer deel ik graag deze ervaringen met jullie. Ik hoop dat er nog meer mensen zijn die er iets aan hebben. Ik ben benieuwd en hoor graag van jullie. Deze website is in ontwikkeling en heb ik gemaakt als onderdeel van mijn educatieve eindopdracht voor de IVN natuurgidsenopleiding.

Veel hommelplezier,
Denise Willemstein

Contact
Homepage met interactieve hommelherkenningskaart