Een hommel of toch niet?

Ik ben al een paar keer gefopt. Meende ik een hommel te zien, was het een zeer goede imitatie door een hommelbijvlieg.

Eind april patrouilleerde ik bij de bloeiende bessenstruik: een ribes. De een na de andere hommel zag ik een duik nemen in de kleine bloempjes van de ribes. Toen zag ik een heel klein akkerhommeltje. Dacht ik. Zo klein had ik ze nog nooit gezien. Maar recent heb ik gelezen dat de eerste generatie werksters klein zijn. Eerste generatie concludeerde ik daarom.

Zo van de zijkant zag ik een oranje borstuk en een oranje kontje. Een akkerhommel dus.
Toen begon ze te draaien op het bloempje. Ze was wel overal oranje. Wat een gekke akkerhommel dacht ik nog. En keek nog eens. De vorm klopte toch ook niet voor een hommel. Die zijn vaak ronder, het achterlijf voluptueus.

Hier is ze in volle glorie. Het is een zandbij (Andrena fulva) met de Nederlandse naam Vosje.

Gefopt door een vosje. Dit komt in de galerij van de foppers.